• Üzenet küldése...
    X
    Kérdésed van?
    Tedd fel kérdésed, és hamarosan válaszolunk.


  • Étkezési Napló

  • A szénhidrát jóbarát!
    De CSAK akkor, ha egészségesen táplálkozol, vagyis nem eszel feldolgozott élelmiszereket (chips, keksz, csoki, félkész termékek, stb.), cukrot, fehér lisztet, állati eredetű termékeket, olajokat és zsírokat. Akkor nincs, ami lerakódjon az érfalakra és a belek falaira.
    Ilyenkor a tested felszabadul, és szabadon feldolgozhat és hasznosíthat minden tápanyagot.
    A pusztán növényi étkezéssel amellett, hogy rengeteg betegséget elkerülhetsz, új perspektívát nyer a táplálkozás. Sokkal változatosabban fogsz étkezni, és kreatívabb is leszel a konyhában.
    Valójában jót tesz a testünknek, ha sok szénhidrátot eszünk, mert sok energia szabadul fel belőle. Ezáltal frissebbek és fittebbek leszünk. Javul a memóriánk és a felfogó képességünk. Energikusabbak leszünk, erősebb lesz az immunrendszerünk, jobban bírjuk a mindennapi terhelést, csökken az alvásigény. A betegségek gyógyulási ideje jelentősen lerövidül.
    Egészséges növényi táplálkozással nem fogsz elhízni a sok szénhidráttól. Sőt, beáll az optimális súlyod, és mellette sugárzó, energikus, és egészséges leszel.

    “Nagyon fontos, hogy megfelelő és egészséges növényi alapú táplálkozással sosem fogsz elhízni vagy kajakómázni így bármennyit ehetsz kedvedre. Energikus leszel és egészséges!”

  • Az alapelvek: Növényi alapú, Tojásmentes, Tejmentes, Húsmentes, Halmentes, Olaj mentes, Gluténmentes, Cukormentes, Természetes növényi élelmiszer (nem feldolgozott).

    “A gyümölcs Frissít, a zöldség Tisztít!”

  • Tavasszal és Nyáron
    Délelőtt egyél gyümölcsöt, és egyszerre lehetőleg 1 vagy max 3 félét. Nem érdemes keverni őket (pl. gyümölcssaláta), mert más lehet a felszívódási idejük, erjedhetnek, és lehetnek kedvező vagy kedvezőtlen párosítások. Eheted a gyümölcsöket magában, vagy készíthetsz néhány összetevős turmixot. De minden esetben tartsd észben, hogy abban a pillanatban, ahogy felvágod a gyümölcsöt, a levegő hatására elindulnak a lebomló folyamatok, így érdemes minél hamarabb elfogyasztani, hogy a tested minél többet tudjon hasznosítani az élő tápanyagokból.
    A gyümölcsök frissítenek, és hűtenek.
    gyümölcsök és zöldségek vitamin és ásványianyag tartalmáról itt olvashatsz.

  • Ősszel és Télen
    A hideg időben jót tesz a melegítő ételek fogyasztása, ami segíti a belső fűtésünket. Ilyenkor is kezdheted a napot egy kevéske gyümölccsel, de nagyon jó reggeli a zabkása , köles kása, hajdnia kása, rizskása. Sült alma vagy körte melegítő fűszerekkel, mint fahéj, kardamon, szegfűszeg, ánizs.
    A gabonák, hüvelyesek, és magvak vitamin és ásványianyag tartalmáról itt olvashatsz.

  • “A reggeli turmix jobban pörget, mint bármilyen kávé.”

    Előbb a gyümölcs és utána leghamarabb 1 órával a főtt étel, mert a gyümölcs nagyon gyorsan megemésztődik és áthalad, ellenben a főtt étellel. Ha főtt ételre eszel gyümölcsöt, akkor a kettő keveredik, a gyümölcs erjedni kezd és puffadás keletkezik.
    Főtt étel után csak 2 órával egyél újra gyümölcsöt!

    Reggelire egyél gyömölcsöket, magokat, vagy turmixot. Hidegebb időben valamilyen kását, sült gyümölcsöket, gluténmentes pirítóst. CSak a képzeleted szabhat határt.
    És ha hamar újra éhes leszel, még simán belefér egy második reggeli is. :)
    Ebédre, ha főtt ételt eszel, akkor mindig legyen mellette valamilyen nyers zöldség is. Észre fogod venni, hogy ettől is javul a közérzeted, és kitisztultabbnak érzed magad. Segíti az emésztést, és hozzájárul a széklet normalizálásához. Ha szeretnél hüvelyeseket enni, azt is inkább ebédidőben érdemes.
    A fehérje mítoszt engedd el! Bizonyos növényekben sokkal több a számunkra hasznos fehérje, mint bármelyik húsban, azonban ezeknek a túlzott fogyasztása, ugyanúgy ahogy a húsnál is, okozhat fehérje túltengést, ezért heti maximum 2-3 alkalommal ajánlott fogyasztani. Kivéve ha rendszeresen, és nagyon keményen sportolsz.

    “A lapos has egyik titka a korai és szolid vacsora.”

    Vacsorázz úgy mint egy koldus. A vacsorád legyen egyszerű és szerény, lehetőleg minél kevesebb fogásból álljon. Az este közeledtével lelassul az emésztés, így minden, amit 18 óra után fogyasztunk pang, és erjed odabent. Ez, ahogy idősödünk puffadást okozhat, hízást, lerakódásokat, hájasodást, emésztési és érrendszeri problémát, és pocakosodást.
    Törekedj arra, hogy 18 óra után ne egyél, ha mégis éhes vagy, akkor egy jó trükk, ha éhséged pár szem maggal csillapítod (mandula, kesudió, mogyoró, tökmag, stb.) vagy iszol egy teát.
    Tavasszal és nyáron kiváló vacsora valamilyen nyers zöldség vagy saláta, mely tisztít és hűsít, azonban a hideg idő beálltával egy könnyed esti leves jól átmelegíthet minket belülről.
    Igyál elegendő vizet. 2-3 litert naponta. Ez is segíti az emésztést, feltölti és átmossa a sejteket, hidratálja a bőrt.

    “Reggelizz mint egy Király,
    Ebédelj, mint egy Polgár, és
    Vacsorázz, mint egy Koldus.“

  • Tavaszi és Nyári menü
    Nyáron lehetőségünk van rengeteg gyümölcsöt enni, mely frissít, átmos, energiával és vitaminokkal tölt fel, felpörget. A sok gyümölcs hatására javul az emésztés, kevésbé lesz melegünk, kevésbé izzadunk, és a szag is kellemesebb. Az egész napi energiához elegendő egy nagy adag reggeli turmix.
    A gyümölcs fogyasztásnál mindig ügyelj rá, hogy a gyümölcs, amit megeszel érett és egészséges legyen. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben napokat vagy egy hetet is kell várnod, hogy a szupermarketben vásárolt gyümölcs beérjen.
    A banán esetében, a pöttyös az igazi. Amikor a héján fekete pöttyök keletkeznek. Ekkor édes és krémes lesz, ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma, és ilyenkor képes kifejteni igazán a jótékony hatásait.
    Cukorbetegség esetén ajánlom ezt a cikket!

    Turmix fogyasztásnál, ha még nem vagy hozzászokva nagyobb adaghoz, akkor kezd először piciben. Egy pohár, aztán nagyobb pohár, 2 pohár, stb. Ez segít beindítani a reggeli emésztést is. :)
    Ugyanígy fokozatosan növelheted a gyümölcsadagot. De meglátod, hogy igényed is lesz rá.

  •  

     

    Hétfő

    Kedd

    Szerda

    Csütörtök

    Péntek

    Szombat

    Vasárnap

    Reggeli

     7-9h

    között

    Turmix:

    -5 banán

    -100g spenót

    - fahéj

    - 6 szem mandula

    -víz

    Turmix:

    -5 banán

    -1 ek.

    lenmag

    -1 tk. Spirulina

    - víz

    - fahéj

    -2 db érett mangó

    -2db érett

    banán

    -Egy kis marék kesudió

    Turmix:

    -2 banán

    -300g eper

    -4dbnyers

    datolya

    -fahéj

    -víz

    500g cseresznye

    500g

    görög- dinnye

    450 g

    görög-

    dinnye

    Tízórai

    10-11h

    között

     

    Chia piding

    200 g cseresznye

     

    5 db nyers datolya

    Földi mogyoró

    Egy marék előzőleg beáztatott Dió

    300 g cseresznye

    Ebéd

    12-14h

    között

    Rakott Kínai kel

    Sütőben sült krumpli

    Salátával és paradicsommal

    Nyers rizslap tekercsek

    Quinoa saláta

    Nyers zöldségekkel

    Tofurántotta zöldségek-kel

    ZöldségesSushi

    Töltött cukkini

    Vacsora

    17-18h

    között

    3 db Főtt kukorica

    Nyers gombasaláta

    Hummus nyers zöldségekkel

    Sült padlizsán

    GM Pirítóssal

    Tzatziki sült krumplival

    Avocados

    nyers tál

    Chilis bab Barna rizzsel és salátával

  • Őszi és Téli menü
    Ősszel és Télen is fontos a gyümölcs fogyasztása, ám itt kompenzálni kell a gyümölcsök hűtő hatását, valamint a kinti hideget, fűtő hatású élelmiszerekkel.

     

    Hétfő

    Kedd

    Szerda

    Csütörtök

    Péntek

    Szombat

    Vasárnap

    Reggeli

    7-9h

    között

    Turmix (3 banán,

    fordos kel,lenmag, fahéj,)

    Banán- palacsinta

    -Szőlő


    -Zabkása (Zabpehely,víz, mazsola, kókusz)

    -Sült fahéjas

    alma

    -Gm pirítós

    -Sült fahéjas

    szilva

    -Gm pirítós

    -Szőlő


    -Zabkása (zebpehely,víz, tört nyers kakaó, aszalt szilva)

    Turmix (3banán, 1.ek.lenmag kurkuma, bors,fahéj, L-aszkorbinsav

    -Kis adag zabkása

    -Körte


    -Tofurántotta

    Tízórai

    10-11h

    között

    -5 szem nyers datolya

    -mogyoró

    -egy marék áztatott dió

    -Kesudió

    -Nyers datolya

    -1 banán

    -3 brazil dió

    -Nyers datolya

    -mogyoró

    Turmix

    (2 banán, 1tk.Moringa por,fahéj,B komplex, L-aszkotbinsab)

    -Chia puding

    Ebéd

    12-14h

    között

    Borsó pörkölt

    rizzsel és salátával

    Indonesian pad thai

    Lilakáposzta

    fasírt

    Krumpli- pürével

    Salátával

    Gm pizza

    salátával

    Tandoori

    fehérbab

    Barnarizzsel és salátával

    Bécsi Szójaszelet

    törtkrumplivL

    Salátával

    Tofuhal

    burgonyával és salátával

    Vacsora

    17-18h

    között

    Cukkinis

    Tócsi Sütőben sütve

    Spenótos

    polenta

    Padlizsános

    lecsó

    Sült zöldségek

    “sajt- szósszal”

    Citromos párolt spárga

    Sült tofu szelet

    Párolt fordos-

    kel pirított szezámmaggal “sajtos” meleg-

    szendviccsel

    Zöldség leves

  • Reggeli

    Turmixok
    A turmix 1, max 3 gyümölcsből álljon. Fokozatosan növelheted az adagot, ahogy a gyomrod hozzászokik a nagyobb mennyiségű folyadékhoz.
    A turmixba tehetsz egy kis magot is (lenmag, kesudió, dió, mák, chiamag, mogyoró, mandula, stb.)
    Ha napközben nem tudsz elegendő mennyiségű zöld levelet fogyasztani, azt is becsempészheted a turmixodba (spenót, mángold, saláta, fodroskel, csalán, tyúkhúr, stb.)
    Soperfoodokkal is turbózhatod a turmixot (maca por, spirulina por, chlorella, moringa, nyers kakaó, kurkuma, stb.)
    Ha fahéjat is teszel bele az késlelteti az erjedést a bélrendszerben.
    Ha C vitamint vagy egyéb természetes vitaminokat szeretnél fogyasztani, azt mindig a reggeli turmixba keverd, mert erősítik egymás hatékonyságát, ezáltal a vitaminok könnyebben hasznosulnak és beépülnek. A C vitamint mindig természetes L-aszkorbinsavval pótold.
    Figyelj rá, hogy ne keverj össze túl sok féle dolgot. Itt is a kevesebb néha több elve érvényes. 
    Pl. Használj 1-2 fajta gyümölcsöt, valamilyen nyers zölddel, egy kis adag maggal, és C vitaminnal.
    Vagy 1 fajta gyümölcsöt vm-en maggal, superfooddal, pl Spirulinával és zöld levéllel ha passzol hozá.
    Fontos! Minél előbb fogyaszd el a turmixot! Ne cipeld magaddal, ne tárold, mert a lebomlási folyamatok azonnal elindulnak. Így értékes tápanyagok vesznek el, megváltozik az íze és a színe, esetleg erjedni is kezd.

    Nyers gyümölcsök
    Egyszerre 1 vagy max. 3 félét érdemes fogyasztani. Közvetlen fogyasztás előtt szeld csak fel (ha szeretnéd).

    Kásák
    Gluténmentes kását készíthetsz zabból, hajdinából, kölesből, quinoából, kukoricából, barna vagy fehér rizsből.
    A kása lehet puding szerű vagy szárazabb, ez ízlés kérdése.
    Feldobhatod banánnal, almával, mazsolával, magokkal, kókusszal, kakaóval, fahéjjal, vaníliával, stb. De minden esetben főzz össze bizonyos hozzávalókat. Vagyis egyszerre helyezd a fazékba pl. a zabot, a nyers gyümölcsöt, a magot a mazsolát, a kókuszt, mert ezeknek is szüksége van főzésre.
    A főzés vízzel vagy ízesítetlen növényi tejjel történik, vagy a kettő keverékével. Ha plusz édesítésre vágysz akkor főzz bele nyers datolyát, vagy a végén keverj hozzá agave, juhar, datolya vagy rizsszirupot.
    Lassú vagy közepes tűzön főzd pár percig.

    Sült gyümölcsök
    Pár perc az elkészítésük, és ízlés szerint fűszerezhető. Télen inkább ideálisabb. Mivel sült gyümölcsről van szó, ebben az esetben nem szükséges más főtt étel fogyasztásáig 2 órát várni.

    Gluténmentes pirítós
    Gm pékárut vársárolhatsz a Müllerben vagy bioboltokban, de készíthetsz otthon is saját recept alapján vagy ajánlom a Szaffis lisztkeverékeket.

    Egyéb sós reggelik
    Egy kis keresgélés (google) után hamar rájöhetsz, hogy minden, amit szerettél vagy vágysz az ízére, elkészíthető növényi alapanyagokból is. :)

    Ebéd
    Az ebéd nyáron lehet gyümölcs.
    Egyébként célszerű valamilyen zöldséget fogyasztani körettel. Esetleg hüvelyest körettel. Mindenképp fogyassz mellé nyers zöldségeket is, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly.

    Vacsora
    A vacsorát érdemes 18 óra előtt befejezni. Az után már szünetelnek az emésztési folyamatok, és csak erjed az étel. Ez okozhat hasi panaszokat, hányingert, feszültséget, álmatlanságot. Továbbá a késői étkezés hosszú távon elhízáshoz vezet.
    Vacsorára mindig valami könnyed, kevés összetevős ételt egyél. Tavasszal és nyáron főleg salátát, salátát burgonyával, gm tésztát, stb. Télen és ősszel valamilyen egyszerű,de kiadós zöldséglevest.
    Ha nem vagy hozzászokva, először nehézséget okozhat, hogy 18 óra után nem eszel. Ilyenkor segít, ha tudatosítod magadban, miért csinálod ezt az egészet, mik az okok, és mi a cél. Ha nagyon gyötör az éhség, akkor ehetsz 2-3 szem mandulát vagy mogyorót, esetleg pár magot, vagy igyál egy teát. Ez mind segít abban, hogy megnyugodj, és hozzászoktasd a tested és az elméd, hogy nem eszel 18 óra után.

    Recepteket itt találsz http://veganviki.blogspot.com

  • JELENTKEZZ A TANFOLYAMRA!

  • Ha készen állsz, hogy megváltoztasd az életed, és újra Egészséges legyél, javítsd a közérzeted, és ezzel emeld az életminőséged, akkor szeretettel várlak az Ayina tanfolyamon.

X
15%-os AKCIÓ április 28-ig!

Az e-mail címem megadásával hozzájárulok adataim kezeléséhez, az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon.
Nem szeretném az akciót.