• Üzenet küldése...
    X
    Kérdésed van?
    Tedd fel kérdésed, és hamarosan válaszolunk.


  • Hüvelyesek

  • A Hüvelyesek általában magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Sőt, magasabb fehérjetartalommal, mint bármelyik hús. Az állati fehérjével ellentétben, a növényi fehérjét sokkal jobban képes feldolgozni és hasznosítani az emberi szervezet.
    Ha nincs szükségünk extrém magas fehérje bevitelre, akkor elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztanunk a hüvelyesekből.

    • Úgy szabadulhatsz meg a hüvelyesek gázosító hatásától, ha a főzés során félidőben leöntöd róla a főző vizet, majd folyó víz alatt átmosod, és új főző vízzel főzöd tovább.
    • A legtöbb hüvelyest érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét. 

    Az ételek társítása során figyelembe kell venni a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, a savas és lúgos élelmek arányát és természetesen az ízkomponenseket, ízharmóniát. Mindezt úgy érdemes tennünk, hogy közben ne használjunk túl sokféle alapanyagot és elkerüljük a fermentációs (erjedési) folyamatokat a gyomorban illetve a felesleges bomlástermékeket a bélrendszerben.
    Ha puffadást, gyomorégést, savtúltengést tapasztalsz magadon, akkor ez a rossz ételtársításnak köszönhető,  ugyanis ALKOHOL szabadul fel a szervezetben az erjedés miatt.
    A gabonafélék (pl. köles, hajdina, barnarizs ) és a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse,stb.) együttes fogyasztásával, teljes értékű fehérjéhez jutunk. A hüvelyeseket mindig gluténmentes gabonákkal érdemes fogyasztani. 

  • Csicseriborsó
    Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig Vasat, Magnéziumot és Cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatta szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
    (Főzés előtt 12 órára érdemes beáztatni)
    Fehérje  26g (100g-ban)

  • Vörösbab
    Rendkívül gazdag tápanyagforrás. Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és C- vitamin.
    Fehérje  23g (100g-ban)

  • Fehérbab
    Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és Folát.
    Fehérje  23g (100g-ban)

  • Adzuki bab
    Gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne.
    Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.
    Fehérje  20g (100g-ban)

  • Mungóbab
    B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort , és némi E-vitamint is tartalmaz.
    Fehérje 24g (100g-ban)

  • Lencse
    A lencsében sok A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található.
    Fehérje  28g (100g-ban)

    Vöröslencse
    Gazdag magnéziumban, magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól  felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag  friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, megnézium,réz, bór, jód, kobalt, cink, továbbá B1-, B3-, B6 vitaminban.
    A hüvelyesek közül ennek a legkevesebb a főzési ideje (30 perc)
    Fehérje  25g (100g-ban)

  • Sárgaborsó
    Található benne magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium, káliumban gazdag, jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán.
    Fehérje  24g (100g-ban)

  • Szója
    Nagyon fontos, hogy a szója termékek vásárlásánál csak olyan termékeket vásárolj, melyek garantáltan GMO mentesek!
    Vagyis nem Genetikailag Módosított szójából készültek. A GMO szója egészségre káros hatásokkal rendelkezik, ezért kerülendő.
    A szója termékek önmagukban egészségesek.
    Nagyon nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikro-tápanyagokban, mint a folsav és  szelén. Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma.
    A szóját érdemes fermentálás után fogyasztani, hogy megfelelően emészthető legyen számunkra. 

    Ilyen fermentált ételek:

    • Tofu
    • Tempeh
    • Natto
    • Szójaszósz
    • Miso paszta
    • Szója granulátum

    Fehérje  36,5g (100g-ban)

    Végezetül pedig egy kis összehasonlítás az állati fehérjékkel:
    Marha: 14g fehérje (100g-ban)
    Disznó: 21g fehérje (100g-ban)
    Csirke: 21g fehérje (100g-ban)
    Keszeg: 14g fehérje (100g-ban)

  • JELENTKEZZ A TANFOLYAMRA!

  • Ha készen állsz, hogy megváltoztasd az életed, és újra Egészséges legyél, javítsd a közérzeted, és ezzel emeld az életminőséged, akkor szeretettel várlak az Ayina tanfolyamon.

X
15%-os AKCIÓ április 28-ig!

Az e-mail címem megadásával hozzájárulok adataim kezeléséhez, az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon.
Nem szeretném az akciót.