• Üzenet küldése...
    X
    Kérdésed van?
    Tedd fel kérdésed, és hamarosan válaszolunk.


  • Zöldségek és Levelek

  • A zöld színű levelek a fő forrásai a klorofillnak, melyet hívhatunk folyékony napfénynek is. Számtalan tudományos kutatás bebizonyította már, hogy a klorofillban gazdag táplálkozásnak milyen fontos szerepe van az egészséges emberi test működésében, és a fiatalság megőrzésében, illetve milyen nagy mértékben támogatja a súlyos betegségekből való gyógyulást. A zöld levelek lúgosak (ami ideális az emberi test számára), tele vannak antioxidánsokkal, a legjobban nyersen fogyasztva, de hőkezelt állapotban is segítik az emésztést, méregtelenítik a gyomrot és a beleket, sejtregeneráló hatásuk által képesek megújítani a sejteket és szöveteket. Mindez hozzájárul az tápanyagok hatékony és nagyobb fokú felszívódásához és hasznosulásához. A bélrendszer tisztasága  által, és a tápanyagok megfelelő hasznosulása következtében pedig pozitív változás állhat be hormonrendszerünk működésében.

    “Minden fehérjemolekula egy-egy aminosavlánc. Esszenciális aminosavaknak nevezzük azt az aminosavat, amelyre ugyan szükségünk van, ám szervezetünk azt képtelen előállítani, ezért táplálékunk részeként kell azt testünkbe bejuttatni.
    Ha változatosan fogyasztjuk a zöld leveleket, akkor bőségesen kielégíthetjük velük szervezetünk teljes esszenciálisaminosav-szükségletét."

    Victoria Boutenko

  • A zöld színű növények (kiváltképp a levelek) a legkiválóbb rostforrások, amelyek értékes tulajdonságaik által tisztítják, és fertőtlenítik az emésztőrendszert, méregtelenítenek, táplálják a jótékony bélflórát, hozzájárulnak az optimális emésztéshez és megfelelő anyagcseréhez, ezáltal lehetővé téve a tápanyagok kedvező felszívódását, és segítik az ideális pH szint fenntartását. Ezen hatások következtében pedig szabályozzák a vércukrot, optimalizálják a vérnyomást és a koleszterinszintet. A test megtiszulása következtében tapasztalhatjuk azokat a jótékony hatásokat, mint könnyedség, fizikai és mentális harmónia, nyugodtság,  gondolataink letisztultsága, és mindezt úgy, hogy közben sokkal energikusabbnak, fittebbnek, és frissebbnek érezzük magunkat.

    “Bármilyen zöldségről vagy gyümölcsről is legyen szó, a legértékesebbek mindig az élénkebb, sötétebb színűek. Ezekben az ételekben koncentráltabb a vitamin és ásványianyag tartalom.”

    Azonban ne felejdük, hogy habár a zöld színű zöldségek és levelek fogyasztása fontosságának tudatában előnyt élvez, de mellette minél színesebb az ételünk (az esztétikai élményen túl) a sokszínűség által egyéb igen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat vehetünk magunkhoz a színes növényekből.

  • Fotó:Harvest Mandala By Lisa Troutner Carmel Bella Farm

  • A zöldségek, amellett, hogy tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nagymértékben tisztítanak. Hozzájárulnak a vízháztartás megfelelő működéséhez, az ásványi sók beépüléséhez, a megfelelő méregtelenítéshez.

    A nyers zöldségek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez!

    A zöldségfogyasztás fontos alapelvei:

    • Minden étkezéshez együnk nyers zöldségeket!
      De legfőképp zöld leveleket!
      Egyszerűen a bennük található vitaminok és ásványi sók elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak, és a kiváló emésztésnek. Eheted magában, főétel mellé, készíthetsz belőle szószt, vagy teheted a reggeli turmixodba.
    • Mindig friss, ép, megfelelően érett zöldségeket fogyassz.
      A grillezés, sütés, főzés és az ecetes salátává való alakítás során  károsodnak a hasznos anyagok, ezért a legjobb, ha nyersen tudjuk fogyasztani.
    • Fogyasztás előtt alaposan tisztítsd meg!
      Az ételek előállításánál, így a Zöldségtermesztés során is rengeteg vegyszert használnak. Ha nincs lehetőséged Organikus vagy Bio élelmiszerek vásárlására, akkor egy jó módszer, ha a zöldségeket fogyasztás előtt 20-30 percig, bő, szódabikarbónás vízbe áztatod, majd folyó víznél leöblíted.
    • Ne főzd ki a lelkét!
      A hőkezeléssel elkészített zöldségeknél ügyelj rá, hogy lehetőleg kis hőfokon, lassan párold vagy süsd, hogy minél többet megőrizzen a benne található értékes anyagokból. Nem szükséges teljesen puhára főzni (kivéve a nyersen mérgező növényeknél). A legtöbb zöldség nyersen is fogyasztható ezeket elég ha csak félig hőkezeled.
  • A zöldségek vitamin és ásványianyag tartalma

    Brokkoli: Magas az A-, C- B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin, vas, kalcium, magnézium, szelén, foszfor, folát, kálium és mangán tartalma.

    Káposzta: Található benne B1-, B6-, C-, K- vitamin, folát, mangán, kalcium, vas, magnézium, foszfor, és kalium.

    Fodros kel: Magas az A-, C-,  B1-, B2-, B6-, K- vitamin, folát, vas, magnézium, és foszfor tartalma, továbbá találhatunk benne kalciumot, a kaliumot, a rézt és mangánt.

    Mángold: Gazdag forrása az A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminoknak, valamint megtalálható benne kalcium, vas, cink, folát, magnézium, foszfor, kálium, réz, és mangán.

    Kelbimbó: Kiváló vas, magnézium, és foszfor forrás, továbbá magas az A-, C-, K-, B1-, B2- B6-, folát, mangán és kálium tartalma.

    Spenót:Magas az A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K- vitamin, folát, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kalium, niacin, cink, réz és mangán tartalma.

    Római Saláta: Magas a C-vitamin, az A-, a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin tartalma,és jelentős mennyiségű folsav, mangán, és króm található benne.

    Rukkola: Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.

    Madár Saláta: B9- vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban. Nagyon magas a vas, kalcium, réz, cink, magnézium és foszfor tartalma. Remek étvágyjavító, enyhe hashajtó hatású.

    Sóska: Gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban.Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.    Flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban gazdag.

    Kínai kel: Remek A- és C-vitamin-forrás. Kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók étrendjébe is. Sokat tartalmaz a bizonyos rákfajták elleni küzdelemben bizonyítottan sikeres indolvegyületek közül. A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető.

    Zöld spárga: Bővelkedik vasban, kalciumban és káliumban. Vitaminoknak kiemelkedő az  A-, B1-, B2-, C-, E-, és K-vitamin tartalma, és rengeteg folsav van benne, így kismamáknak kifejezetten hasznos. A zöld spárga jóval több C-vitamint tartalmaz, és a napsütés hatására gazdag klorofillban, ezért kiváló antioxidáns.

    Zöldbab: Magas a B1-, B2- és a C- vitamin tartalma, valamint jelentős élelmirost-tartalma. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, és található benne kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán. Emellett antioxidánsban, béta-karotinban, és omega-3 zsírsavakban is gazdag.

    Zöldborsó: A friss borsó nagyszerű folsav-forrás. Gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). Továbbá B-komplex vitaminokban is gazdag, mint például a pantothénsav, niacin, tiamin, piridoxin. Ezen túlmenően gazdag ásványianyag-forrás is, tartalmaz kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt. Megtalálható benne K- vitamint, karotint, luteint, zeaxanthint, valamint A-vitamint is.

    Csalán: A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. Az ásványi anyagok közül elsősorban a vastartalma magas, továbbá magnéziumot, cinket és rezet lehet felvenni belőle. Glukokinint is tartalmaz, ami természetes növényi inzulin.

    Tyúkhúr: Olyan ásványi sókat tartalmaz, mint kovasav, kalcium, kálium. Valamint C- és E-vitaminban is gazdag.

    Kövér porcsin: Ez az Omega3 zsirsavakban leggazdagabb növény, mely kisebb mennyiségben Omega6 zsírsavat s tartalmaz. Magas az A-, C- , és E- vitamin tartalma. Tartalmaz béta-karotint, és glutationt.

    Petrezselyem levél: Flavon-glikozidát, káliumot, kiemelkedően nagy mennyiségű C- vitamint, A-, és E- vitamint tartalmaz.

    Sárgarépa zöldje: Több benne a vitamin és ásványi anyag tartalom, mint a gyökérben. Eredetileg a Rómaiak is főleg a zöld részét fogyasztották.
    Sok benne a kálium, a magnézium, a kalcium, a K- és a C-vitamin. Ez utóbbi két vitaminból hatszor több található meg a levelekben, mint a zöldség gyökerében. Nagyon sok porfirin tartalmú fehérje található benne, ez pedig azoknak jó, akiknek a libidója nem igazán magas.

    Cukkini: Tartalmaz káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, C-, B1-, B2- és B6-vitaminokban és Béta-Karotinban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is.

    Padlizsán: Tartalmaz A-, B1-, B2 és C-vitamint. Ezen kívül kalciumot, foszfortat, vas és magnéziumot tartalmaz.

    Tök: Vitamin tartalma csekély.
    A ZSENGE TÖKNEK (18-20 cm) kiemelkedően magas a szerves sótartalma, ami nagyon fontos. A szerves só, elengedhetetlen az egészséges szervezethez. Elsősorban a máj és a hasnyálmirigy működésében játszik kiemelkedő szerepet. Ásványianyag-összetétele segíti a kalcium beépülését a csontokba. Megfelelő arányban tartalmaz nátriumot, mangánt, rezet és cinket. Nyersen fogyasztva viszonylag magas a C-vitamintartalma, de béta-karotin és B1-, valamint B2-vitamin is található benne. Ajánlott nyersen fogyasztani!
    A TÖKMAG rendkívül gazdag fehérjében és esszenciális zsírsavakban, továbbá fitoszterolban, E-vitaminban, szelénben, mangánban, rézben és cinkben is.

    Sütőtök: Rengeteg béta-karotint tartalmaz, van benne A-vitamin. Gazdag C-vitaminban
    MAGJA nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne, mint mangán, cink és réz.

    Paprika: Sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül. A paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.

    Paradicsom: Jelentős az A-, B1-, B2-, E- vitamin tartalma. Gazdag karotinban, káliumban, foszforban, és szilíciumban. Található benne C vitamin is.

    Uborka: Magas a C- és B-vitamin, valamint a magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma.

    Kukorica: Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, és B3-vitamint tartalmaz, valamint a B6- és a C-vitamin, ill. kisebb arányban E-vitamint is.

    Articsóka: Magas a rost- és ásványisó-tartalma, ezen kívül fontos foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, gazdag A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban. Bőséges cinarin tartalma és nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata, valamint bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin.

    Cékla:  Sok káliumot tartalmaz, gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

    Zellerszár: Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav- lúg tartalmát. Megtalálható benne: nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

    Zellergumó: Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55mg%), kálciumot (50mg%), foszfort (60mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.

    Retek: Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és folsav tartalma jelentős.

    Fekete retek: A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-, B1-, B2- vitamin, valamint tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek).Magas a kálium tartalma is.

    Sárgarépa: Jelentős kalcium, vas, magnézium, B-, C- és E-vitaminforrás, de magas béta-karotin tartalmáról ismert leginkább, amit szervezetünk A-vitaminná alakít át.

    Fehér répa: A fehérrépa C- és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, foszfor, fehérje tartalma. Van benne még B1- , B2- vitamin is.

    Karalábé: Bővelkedik Omega3 és Omega6 zsírsavban, valamint C-vitaminban, káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, rézben, vasban, kalciumban és foszforban is gazdag. Vitaminja még az E-, B1- és B6-vitamin.

    Krumpli: Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti, ami hő hatására lebomlik, bár nem teljes mértékben. Némelyik sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyaféle - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok.

    Édesburgonya: Béta-karotinban gazdag. Tartalmaz B1-, B2-, B6-, és E- vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérjetalálható benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin. Értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

    Csicsóka: Magas a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény.

    Avokádó: Telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálhatunk.

  • JELENTKEZZ A TANFOLYAMRA!

  • Ha készen állsz, hogy megváltoztasd az életed, és újra Egészséges legyél, javítsd a közérzeted, és ezzel emeld az életminőséged, akkor szeretettel várlak az Ayina tanfolyamon.

X
15%-os AKCIÓ április 28-ig!

Az e-mail címem megadásával hozzájárulok adataim kezeléséhez, az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon.
Nem szeretném az akciót.